Mange behandlere starter et forløb med en undersøge alle klientens problemer og stille en diagnose. Selvfølgelig skal der være plads til at tale om problemer, men det er mindst lige så vigtigt at undersøge og beskrive menneskets ressourcer, styrker og drømme.
Vi ved, at det, man retter blikket mod – tager ens opmærksomhed, og derfor har den relationelle terapi også fokus på at beskrive alle styrkeområderne. Det er disse, der skal styrkes og bære mennesket gennem svære tider og ind i stærkere relationer.
Den relationelle terapi reducerer og sygeliggør ikke mennesker ved at forstå deres mistrivsel som blot et spørgsmål om, at de har forkerte og negative tankemønstre. Mennesker er langt mere end tanker, og vi tror på, at menneskers tanker, følelser og oplevelser er dybt meningsfulde. Hvert enkelt menneske fortjener at blive mødt med respekt, åbenhed og en ægte interesse for hans eller hendes særlige historie.
Den relationelle terapi baserer sig på store mængder forskning og erfaringsbaseret viden, der dog skal anvendes i ydmyghed over for klienten – der jo kender sig selv og sit eget liv bedst. Alle mennesker ønsker at udvikles og være i trivsel, og den relationelle terapi har fokus på at lægge mulighederne til rette for, at denne udvikling og trivsel kan spire og vokse.